Meldpunt accijnsfraude

Feit: de illegale handel in  tabaksproducten vormt een grote bedreiging voor de werkgelegenheid binnen de tabakssector, voor de overheidsinkomsten, voor de consument en voor de samenleving als geheel.

Krijgt u sigaretten of shag aangeboden tegen een onwaarschijnlijke lage prijs, let dan op! Het kan gaan om illegale praktijken. Aanbieders van deze producten concurreren op een oneerlijke manier met bonafide handelaren als zij geen accijns betalen. Daarnaast kan de kwaliteit ook aanzienlijk minder zijn als het gaat om nagemaakte producten. Legale tabaksproducten zijn altijd voorzien van een accijnszegel.

De Nederlandse Douane heeft hiervoor een speciaal meldpunt opgezet dat 24 uur per dag bemand is. Via dit meldpunt is het eenvoudig om signalen van illegale tabakshandel te melden, waarna de Douane deze praktijken effectief kan bestrijden. Iedereen krijgt op deze manier de gelegenheid om fraudesignalen te melden en dus te bestrijden. De Douane haalt op deze manier marktkennis binnen waardoor zij haar accijnstoezicht nog effectiever kan inrichten.

Het meldpunt is te bereiken per mail via: . Daarnaast is er ook een App voor Android en IOS ontwikkeld. Hiermee kunt u snel en eenvoudig een vermoedelijke fraude met accijnsgoederen bij de Douane melden. In een paar minuten doet u met deze app een melding.


https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.belastingdienst.meldpuntaccijns

https://itunes.apple.com/nl/app/meld.accijns/id562870503

 

NATIONALE SMOKKEL MONITOR