Mega accijnsverhoging op tabak

19 september 2023

In de vanmiddag gepubliceerde Miljoenennota krijgen rokers het zwaar voor de kiezen. Tabak wordt volgend jaar nog duurder dan gepland. Dan kost een pakje van twintig sigaretten € 11,50. Voor een pakje shag van 50 gram betaal je dan 25 euro in Nederland, in Duitsland ongeveer 13 euro. Branchevereniging VSK voorspelt dat illegale handel met deze prijsstijging ‘door het dak schiet’.

Onderzoek wijst uit dat Nederlanders ook nu al regelmatig hun tabak in het buitenland kopen. “Over al die pakjes wordt in ons land geen cent accijns of btw betaald”, zegt Jan Hein Sträter van VSK, de Vereniging van Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten.

Volgens de branchevereniging líj?kt het of met de hogere accijns een gat in de begroting wordt gedicht. “Maar in de praktijk zullen de inkomsten alleen maar afnemen. Om te voorkomen dat mensen in het buitenland hun tabak gaan halen, kan de overheid beter de hoogte van accijns afstemmen met andere landen, en de effecten van eerdere verhogingen evalueren. Wij zijn overigens niet de enigen die dit vinden. Ook het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt voor het klakkeloos verhogen van accijnzen.”[1]

Op dit moment komt 20% van alle in Nederland gerookte sigaretten en 24% van de shag uit het buitenland. “Dit is alleen goed nieuws voor winkeliers in onze buurlanden en natuurlijk voor criminelen, die zich op grote schaal bezighouden met illegale productie en smokkel”, zegt Sträter. Volgens de Nationale Smokkel Monitor loopt de Staatskas hierdoor elk jaar 1,4 miljard euro mis.

“Uiteindelijk is de Nederlandse middenstand de dupe van dit beleid. Kijk maar naar de rijen gele kentekenplaten bij winkels over de grens. Sommige ondernemers in ons land hebben sinds de laatste prijsverhoging in april al te maken met 30% omzetdaling. Wij vrezen dat deze Miljoenennota voor hen de nekslag is”, stelt branchevereniging VSK.

In april werd de accijns op sigaretten al met € 1,22 verhoogd. Het plan was om volgend jaar de accijns nog eens met hetzelfde bedrag te laten stijgen. Maar uit de Miljoenennota van vandaag blijkt dat het demissionaire kabinet, in haar zoektocht naar verdere inkomsten, volgend jaar de accijns op tabak veel verder wil verhogen dan afgesproken. Sigaretten worden 2 euro duurder, voor shag betaal je straks 8 euro meer per pakje. Maar alléén in Nederland.

Shagrokers kunnen 120 euro per slof besparen

Omdat de prijzen in andere landen veel minder snel stijgen, wordt het verschil met Nederland steeds groter. Zo kost een pakje shag hier volgend jaar € 25,-. Voor hetzelfde pakje shag betaal je in Duitsland nog steeds 13 euro. Sinds de vorige verhoging bestaat 83% van de prijs van een pakje uit belasting: accijns en btw. Tabak werd de afgelopen 20 jaar ruim drie keer zo duur, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).[2]

[1] CPB, Een economisch afwegingskader voor belastinginstrumenten, 28 maart 2023
[2] CBS: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83131NED/table

Delen:  WhatsApp

Terug Meer nieuwsberichten

NATIONALE SMOKKEL MONITOR